Властите на Косово забраниха на шефа на сръбската правителствена комисия за изчезналите

...
Властите на Косово забраниха на шефа на сръбската правителствена комисия за изчезналите
Коментари Харесай

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Властите на Косово забраниха на шефа на сръбската държавна комисия за изчезналите лица Велко Одалович да влиза на територията на Сръбската самостоятелна област. Това оповестиха в понеделник от Радио и телевизия на Сърбия.

Велко Одалович е трябвало да взе участие в среща на Дружеството на фамилиите на изчезналите и отвлечените в понеделник. Сръбският чиновник уведомил Прищина за визитата си два дни по-рано, само че в понеделник сутринта е бил арестуван на Граничен контролно-пропусквателен пункт Мердаре и му било неразрешено да влиза на територията на Косово.

Одалович назова дейностите на управляващите в Прищина " следващо извънредно безразсъдно решение ", като означи, че Прищина очевидно не е заинтригувана от решаването на въпроса с изчезналите.

" Въпросът за изчезналите е политизиран, тъй че в този момент нямаме контакти и данни. Забравиха, че нашата работна група би трябвало да реши въпроса с над 1800 изчезнали лица. Винаги сме се опитвали да работим дружно с Прищина, само че в в момента имаме цялостна стагнация  " - сподели ръководителят на комисията.

Припомняме, че управляващите на Косово шест пъти през последната година забраняваха на основния договарящ с Прищина, шефа на офиса за Косово и Метохия Петър Петкович, да влиза на територията на формированието, което е директно нарушаване на Брюкселските съглашения.

По-рано Косово забрани на Петкович да влиза на 13 януари, 16 април, 3 септември, 23 ноември, 2 и 15 декември.

Косово обяви едностранно самостоятелност през февруари 2008 година

Напоследък интензивно се пробва да се причисли към интернационалните организации, в това число ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 страни, в това число Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на Европейския съюз, се опълчват на признаването на Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР